Connect with us

Social

ANM: Răcire accentuată a vremii în întreaga ţară, în intervalul 12-24 ianuarie. Minime cuprinse între -10 şi -18 grade

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni (12 – 24 ianuarie) o vreme în răcire accentuată în întreaga ţară, chiar geroasă, cu valori termice minime ce vor coborî până la -18 grade Celsius, în Transilvania, dar şi cu precipitaţii ce se vor semnala în aproape tot intervalul analizat, reiese din prognoza emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, în primele zile ale intervalului, media valorilor maxime va fi în jur de 2 grade, iar a celor minime între -4 şi -2 grade. În perioada 15 – 20 ianuarie, vremea va deveni rece, cu temperaturi maxime la nivelul regiunii de la -6 la -4 grade şi minime ce vor scădea până la valori în jur de -12 grade. După acest interval este estimată o creştere de temperatură, astfel valorile maxime vor fi, în medie, de zero grade, iar media regională a minimelor va oscila între -8 şi -5 grade. Temporar, se vor semnala precipitaţii în perioada 11 – 15 ianuarie, dar cu o probabilitate în creştere şi după data de 19 ianuarie.

În Crişana, la începutul intervalului de prognoză, media regională a temperaturilor maxime va fi de 0 – 2 grade, iar a celor minime de aproximativ -3 grade, caracterizând un regim termic normal pentru această perioadă. Între 15 şi 20 ianuarie, vremea se va răci accentuat devenind rece, geroasă în timpul nopţilor, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul valorii de -5 grade şi minime ce vor prezenta o medie regională între -15 şi -13 grade. Procesul de încălzire estimat pentru finalul celor două săptămâni de prognoză va însemna o medie a temperaturilor maxime ce se va apropia de zero grade şi minime în jur de -6 grade. Temporar, se vor semnala precipitaţii în perioada 11 – 15 ianuarie, dar cu o probabilitate destul de mare şi după 19 ianuarie.

În zona Transilvaniei, în primele trei zile ale intervalului, se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 0 – 1 grad şi minime în jur de -3 grade, cele mai scăzute valori urmând a se înregistra în zonele depresionare. Răcirea prognozată pentru perioada 14 – 20 ianuarie va însemna maxime termice negative în toată regiunea, la o medie ce va oscila între -8 şi -4 grade şi minime sub limita gerului, în general, cuprinse între -18 şi -10 grade. Apoi, la începutul ultimei decade din ianuarie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel media temperaturilor maxime va fi de aproximativ -2 grade, iar a celor minime se va situa între -10 şi -7 grade. Probabilitatea de precipitaţii se va menţine ridicată în aproape tot intervalul, dar mai ales în prima săptămână de prognoză şi după 20 ianuarie.

În Maramureş, temperaturile maxime în primele trei zile ale intervalului de prognoză vor fi jur de 2 grade, iar minimele uşor negative, la o valoare medie între -3 şi -2 grade. Ulterior, este prognozată o răcirea accentuată a vremii, care va determina valori medii ale maximelor termice exclusiv negative de aproximativ -8 grade în intervalul 16 – 18 ianuarie, când şi nopţile vor fi geroase, cu minime ce vor scădea sub -15 grade. După 20 ianuarie, temperatura va fi în creştere, astfel încât media maximelor va ajunge la -2 grade, iar minimele la nivelul regiunii vor oscila între -10 şi -8 grade. Vor fi precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu o probabilitate mai mare până în 14 ianuarie şi la începutul ultimei decade din ianuarie.

Pentru regiunea Moldovei, până pe 14 ianuarie, pe fondul nebulozităţii persistente, nu se vor înregistra variaţii termice semnificative. Media valorilor maxime va fi de 0 – 1 grad, iar minimele vor fi de aproximativ -3 grade. Vremea va deveni rece în perioada 15 – 20 ianuarie, geroasă în timpul nopţilor, cu maxime la nivelul regiunii cuprinse între -8 şi -4 grade, respectiv minime, în general, între -15 şi -10 grade. Tendinţa vremii va fi de încălzire la începutul celei de-a treia decade, când temperaturile vor fi apropiate de cele normale, cu valori medii de la -3 la -2 grade pentru maxime, dar şi de la -10 până la -7 grade pentru cele minime. Se vor semnala precipitaţii, local însemnate cantitativ la începutul intervalului, apoi temporar până în 15 ianuarie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai redusă.

În Dobrogea, până în 14 ianuarie, nu se întrevăd variaţii semnificative în evoluţia temperaturii, astfel că media valorilor maxime va fi de 2 – 4 grade, iar minimele de 0 – 2 grade, în primele două nopţi, apoi de aproximativ -1 grad. Şi în această regiune vremea va deveni rece în perioada 15 – 20 ianuarie, când în cele mai reci zile, maximele vor fi negative, la o medie între -5 şi -3 grade, iar minimele vor scădea spre -10 grade. După acest interval, este estimată o încălzire treptată, iar temperaturile se vor apropia de cele normale, cu maxime la nivelul regiunii de 0 – 2 grade şi minime în jur de -4 grade. Se vor semnala precipitaţii, local însemnate cantitativ în primele zile ale intervalului. Vor mai fi posibile precipitaţii, probabilitatea de apariţie a acestora fiind mai mare după 20 ianuarie.

În Muntenia, în primele zile ale intervalului, pe fondul menţinerii nebulozităţii şi a precipitaţiilor, amplitudinea termică de la zi la noapte va fi redusă. Media regională a temperaturilor maxime va fi de un grad, iar a celor minime între -1 grad şi zero grade. După 14 ianuarie, vremea se va răci accentuat şi va deveni rece, geroasă în timpul nopţilor, cu temperaturi maxime, în medie cuprinsă între -7 şi -4 grade şi minime cuprinse, în general, între -14 şi -10 grade. Ulterior, se va încălzi treptat, astfel că pentru perioada 20 – 24 ianuarie sunt prognozate temperaturi maxime, în medie, de zero grade şi minime de la -8 la -6 grade. Se vor semnala precipitaţii, local însemnate cantitativ, la începutul săptămânii, iar mai apoi după data de 20 ianuarie.

În regiunea Olteniei, în primele zile ale intervalului, media valorilor maxime va fi de 2 – 3 grade, iar a celor minime între -2 şi zero grade. După data de 14 ianuarie, vremea se va răci accentuat, cu temperaturi maxime negative în toată regiunea, la valori medii, ce vor oscila între -7 şi -3 grade, în timp ce minimele vor ajunge în cele mai reci nopţi spre -15 până la -13 grade. La începutul celei de-a treia decade, este estimată o încălzire treptată spre valori apropiate de mediile multianuale, temperaturile maxime la nivelul regiunii situându-se în jurul a zero grade, iar minimele, în general, între -8 şi -6 grade. Se vor semnala precipitaţii în primele două zile ale intervalului, după care probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai redusă, urmând să crească după data de 20 ianuarie.

La munte, în primele trei zile ale intervalului, se vor înregistra temperaturi în limite normale, respectiv o medie a valorilor maxime ce urmează să varieze între -5 şi -3 grade şi minime în jurul a -8 grade. În perioada 14 – 20 ianuarie, vremea va deveni rece, geroasă mai ales pe timpul nopţilor şi dimineţilor. În cele mai reci zile din acest interval, media maximelor pentru întreaga zonă montană va fi între -12 şi -10 grade, iar minimele vor fi în jur de -18 grade. După acest interval, estimarea indică o creştere
treptată a temperaturii, media maximelor fiind cuprinsă între -6 şi -4 grade, în timp ce valorile minime se vor situa în jurul a -10 grade. Precipitaţii se vor înregistra pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, dar cu o probabilitate mai mare până pe 14 ianuarie şi după 20 ianuarie.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință