Concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate deasupra României, în cursul următoarelor zile, relevă o analiză publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Potrivit sursei citate, în perioada 21 – 24 martie, în estul şi sud-estul României, circulaţia aerului se va face din sector nordic şi nord-estic, vântul va avea intensificări mai ales pe parcursul zilei de marţi, când îndeosebi în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în sud-vestul Moldovei, vor fi rafale în general 55 – 65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70 – 80 km/h.
În restul teritoriului, circulaţia aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic şi vestic, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate pe parcursul zilei de marţi, cu viteze ce vor atinge la rafală 40 – 45 km/h.
Cu toate acestea, specialiştii susţin că datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că, în cursul următoarelor zile, deasupra României, concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.
Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus reprezintă unul dintre cele şase servicii ale programului Copernicus, program de observare a Pământului al Uniunii Europene (UE) şi oferă informaţii consistente şi controlate de calitate legate de poluarea şi sănătatea aerului, energia solară, gazele cu efect de seră şi schimbarea climei, peste tot în lume.
În acelaşi timp, datele furnizate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (calitateaer.ro), validate şi verificate zilnic de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului indică faptul că valorile concentraţiilor de monoxid de carbon sunt scăzute (sub 1 mg/mc), situându-se în intervalele normale pentru această perioadă a anului.
Pentru monoxidul de carbon este reglementată o valoare maximă zilnică a mediilor, pe opt ore, de 10 mg/mc.