Connect with us

Social

Angajatorii au publicat peste 92.000 de joburi în această vară

Peste 92.000 de noi locuri de muncă au fost postate, în această vară, din care aproape 8.500 au reprezentat oferte scoase în piaţă de angajatorii din străinătate, iar 5.200 au fost remote, conform unui studiu realizat de o platformă de recrutare online.

Potrivit datelor eJobs, pentru joburile publicate din iunie şi până în prezent s-au înregistrat 2,5 milioane de aplicări.

„Cresc ofertele pentru străinătate şi scade numărul de joburi remote”, arată analiza.

Totodată, retailul, serviciile, industria alimentară şi turismul au fost cei mai mari angajatori ai sezonului estival.

Astfel, în timp ce în perioada iunie – august 2022 numărul de joburi remote era de aproape 6.600, anul acesta nu a depăşit nivelul de 5.200.

Dacă în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă se observă o uşoară scădere faţă de anul trecut, pe segmentul de aplicări a fost înregistrată o creştere de aproape 10%, interesul candidaţilor pentru joburile remote fiind invers proporţional cu cel al angajatorilor pentru acest mod de lucru.

În acest sens, din cele 2,5 milioane de aplicări, aproape 370.000 (15%) au mers către locurile de muncă ce pot fi făcute de acasă sau de la distanţă versus 303.000 în 2022. Tot invers proporţional este şi raportul joburi – aplicări străinătate.

În vreme ce numărul de oferte pentru afara ţării a crescut, aplicările au fost în scădere faţă de anul trecut.

„De câţiva ani vedem această tendinţă de scădere a interesului faţă de ideea de a munci în afara ţării. În continuare, numărul de aplicări pentru aceste joburi este undeva la sub 2% din total, adică destul de puţin şi vedem mai curând specialişti care se uită la oportunităţile care apar peste hotare decât muncitori calificaţi şi necalificaţi”, a adăugat Roxana Drăghici.

Domeniile care au angajat cel mai mult în această vară au fost retailul, serviciile, industria alimentară, turismul, transporturile, producţia şi call-center/BPO. Cele mai multe locuri de muncă s-au adresat candidaţilor entry level (0 – 2 ani de experienţă), mid – level (2 – 5 ani de experienţă), fără experienţă, seniorilor (peste 5 ani de experienţă) şi abia apoi managerilor.

Cele mai multe aplicări continuă să aparţină celor din segmentul de vârstă 25 – 35 de ani (930.000), urmaţi de candidaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani (650.000 de aplicări) şi 36 – 45 de ani (450.000 de aplicări). Aproximativ 270.000 de aplicări aparţin celor care au mai mult de 45 de ani. Peste 750.000 de aplicări au vizat joburile care au salariul menţionat în anunţul de angajare.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință