Connect with us

Social

ANCPI are în derulare, gratuit, lucrări de cadastru în peste 75% dintre localităţile din România

Prin programele derulate, ANCPI a deschis 5.332.537 de noi cărţi funciare, gratuit pentru cetăţeni

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunţat că are în derulare, gratuit pentru cetăţeni, lucrări de cadastru în peste 75% dintre localităţile din România.

„ANCPI desfăşoară lucrări de înregistrare a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, gratuit pentru cetăţeni, în 2.414 unităţi administrativ-teritoriale (UAT), din totalul de 3.181, cu o suprafaţă estimată de 6.873.876,30 de hectare. Finanţarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) şi din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020”, se precizează într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit sursei citate, ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), derulează lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în peste 18.900 de sectoare cadastrale, din 1.849 de UAT-uri.

„Până la începutul lunii decembrie, au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 19.597 de sectoare cadastrale. Lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localităţi sunt finalizate în 160 de UAT-uri. Dintre acestea, 46 de comune au fost cadastrate cu fonduri europene, prin Proiectul major ‘Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România’, finanţat prin POR 2014 – 2020”, menţionează Agenţia.

Prin programele derulate, ANCPI a deschis 5.332.537 de noi cărţi funciare, gratuit pentru cetăţeni.

Din totalul estimat de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvenţiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară 6,65 de milioane de hectare (70%), iar în prezent se desfăşoară lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT în 565 de localităţi, dintre care 514 comune beneficiază de fonduri europene, arată ANCPI.

PNCCF are ca scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, programul fiind finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul local al primăriilor.

„ANCPI este beneficiarul Proiectului major ‘Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România’, care face obiectul Axei prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673 – cofinanţare de la bugetul de stat”, mai precizează ANCPI.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință