Connect with us

La zi

Alina Serban – cea mai buna studenta romanca de etnie roma din Anglia

„Oameni din toata lumea pleaca, parasindu-si casele si ajung la Londra. Londra este un loc aproape mitologic, unde toate visele devin realitate. Oare? Cum te simti cand iti traiesti visul si brusc, totul devine un cosmar Pentru ca nu-i asa, esti la Londra ilegal, pentru ca nu ai NINO, pentru ca nu ai prieteni, nu ai familie, nu ai un loc de munca si uneori nici o speranta. Atunci, care loc poate fi numit ” acasa ” Carui loc apartii si unde te vei indrepta?

Piesa „Home” analizeaza ce inseamna sa traiesti in Londra ca strain, ce faci atunci cand casa ta se transforma intr-un loc periculos.
Actrita de etnie roma, Alina Serban a terminat Royal Academy Of Dramatic Art de la Londra si joaca pe scenele capitalei britanice.

Intr-o perioada in care discriminarea impotriva romanilor, in special a celor de etnie roma s-a intensificat, actrita Alina Serban povesteste despre modul in care lupta impotriva stereotipurilor si despre felul in care transpune in spectacolele sale astfel de prejudecati.

„Am facut un spectacol stradal aici, impotriva expresiilor pe care le consider profund jignitoare si care, din pacate, au intrat in limbajul comun. Pe mine, personal, ma dor ca si pe foarte multi romi. Sunt multe, nu as vrea sa le enumar, pentru ca nu vreau sa intaresc stereotipurile. Am facut improvizatie, teatru de papusi in gradinite. Era foarte interesant, la una din gradinite i-am intrebat pe copii ce ar trebui sa invatam din asta. Mi-a raspuns unul dintre ei: ca nu ar trebui sa deschidem usa unui tigan. Am fost la ei si le-am spus: Eu sunt de etnie roma. Cu mine v-ati juca?, a povestit actrita Alina Serban.

In Romania, apartenenta la etnia roma nu este o povara
„Nu este usor sa fii fata de etnie roma in Romania. Sa ne gandim la liceu: vrei sa fii placut. Toata lumea vrea. E usor pentru toata lumea sa spuna: nu vrem sa ne asociem cu romii. Dar de ce nu ne intrebam cum s-a ajuns aici? Exista la noi in manualele de istorie, faptul ca au fost cinci sute de ani de sclavie? Am avut in liceele din Bucuresti, un turneu de 15 spectacole si am avut un dialog constructiv cu elevii, dar cand ii intrebam daca noi le suntem egali, incepeau sa-si puna intrebari cum nu au fost invatati inca, sa invete sa chestioneze ce li se zice” a mai adaugat actrita.

„I declar at my own risk / Declar pe propria raspundere”

Hotararea sa lupte impotriva stereotipurilor a facut-o pe tanara actrita sa creeze proiecte care deschid minti. Piesa „Declar pe propria raspundere” prezinta trairile si schimbarile din adolescenta unui copil de etnie roma fortat sa-si asume identitatea.
„Dupa ce am vazut cum suntem acolo portretizati – mai e si valul asta de exotism, am fost intrebata de foarte multe ori daca sunt Esmeralda, daca stau in caravane, la ce varsta am inceput clasa intai – am decis sa o pun in scena” a mai adaugat Alina Serban.
Reactiile pozitive au venit nu doar din partea persoanelor de etnie roma ci si din partea altor minoritati care se confrunta cu discriminarea.
„Acest spectacol a fost un vis al meu din 2006 si am avut doua variante ale acestuia. E o poveste cu care multi au empatizat, precum ca nu e vorba numai despre o fata roma. Au venit oameni din comunitatea gay si mi-au spus: Sa ai curaj, ma reprezinti si pe mine! La urma urmei, a-ti asuma identitatea este un pas care nu ar trebui sa fie greu, dar intr-o societate in care primeaza stereotipurile este ” a aratat actrita.

Letter to ther Queen

Aceasta piesa a fost redactata de actrita intr-un context aparte.
„Am luat un premiu. Cea mai buna studenta romanca din UK dar asta nu m-a ajutat la nimic, nu puteam lucra nici macar ospatar. Maica-mea imi spunea sa vin in tara si, pe atunci, vazand ca nu pot sa plec, ca imi trebuie permis, am scris un fragment care se numea: Letter to ther Queen. Incepea asa:
Draga Regina, imi pare bine ca ai ocazia sa ma cunosti, fiindca sunt speciala. Scrisoarea asta am scris-o plangand, in autobuz, in timp ce ma duceam catre un spital sa implor pentru un loc de munca, sa fac curatenie sau orice altceva. Mi-au spus ca nu ma pot angaja, iar apoi am castigat concursul. A fost extraordinar”, s-a destainuit artista.
„Lacrimile fetei din autobuz nu au ramas acolo, au atins oameni. O tipa care a venit la spectacol m-a oprit si mi-a spus ca i-a placut foarte mult. Asta e cel mai mare compliment pe care ti-l poate oferi cineva. Am primit mesaje de genul: Sunt aici de sapte ani si mereu m-am intrebat ce inseamna acasa. Ma bucur ca ai atins lucruri pe care le-am trait aici si nu am putut sa pun degetul pe ele” a adaugat Alina.

Ridicarea restrictiilor pentru imigrantii romani

In ceea ce priveste ridicarea restrictiilor pentru imigranti pe piata muncii, Alina Serban a subliniat ca este un pas inainte.
„E foarte bine ca vom putea lucra acolo fara sa avem permis de a munci, de a trai. Cand a trebuit sa aplic la un permis de munca, mi-a fost foarte greu.
Vedeam ca la aceeasi masa stateam eu si alte prietene din Spania, Italia, dar eu trebuia sa aplic la un permis de munca, iar ele nu. In dosar trebuia sa numeri puncte – primesti 10 puncte daca stai doi ani in Londra, ai punctaj maxim daca ai o anumita varsta – nu mi-a venit sa cred ca trebuie sa cer permisiunea sa traiesc undeva. Oricum nu este foarte usor sa gasesti un loc de munca, de ce mai trebuie sa ai un permis sa concurezi cu altii? A mai adaugat ea retoric.
Alina Serban s-a nascut intr-o familie de romi din Romania si a depasit greutati extraordinare pentru a atinge statutul ei actual, un absolvent de la Academia Regala de Arta Dramatica din Londra. In primavara anului 2009, in calitate de student la Universitatea Nationala de Performing Arts din Bucuresti a inteprins un curs la Tisch Scoala de Arte de la Universitatea din New York.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință