Sanatate
Alimentele ultra-procesate cresc riscul de hipertensiune arterială
Un consum sporit de alimente ultra-procesate creşte riscul de a dezvolta hipertensiune arterială

Un consum sporit de alimente ultra-procesate creşte riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat în Israel, a anunţat Universitatea din Haifa (UH), relatează duminică agenţia Xinhua.
Studiul a constatat de asemenea că alimentele ultra-procesate cresc riscul de exces de grăsimi în sânge (hiperlipidemie), a precizat UH duminică.
Mai mult, aceste alimente cresc riscul de inflamaţie în rândul persoanelor care suferă de boala ficatului gras, în special în rândul fumătorilor, a adăugat universitatea israeliană.
Alimentele ultra-procesate sunt comercializate de obicei în ambalaje sigilate şi conţin aditivi pentru a spori gustul produselor sau pentru a prelungi durata lor de valabilitate.
În urma unui studiu ale cărui constatări au fost publicate în jurnalul ştiinţific Liver International, o echipă de cercetători de la UH, Centrul Medical de la Universitatea din Tel Aviv şi de la Universitatea Washington din Seattle au descoperit că un aport sporit de alimente ultra-procesate creşte de aproximativ 1,5 ori riscul de hipertensiune arterială, de hiperlipidemie şi de nivel redus de colesterol ”bun” (HDL).
Totodată, dublează posibilitatea de a suferi de sindrom metabolic, care creşte riscul de diabet, accident vascular cerebral şi afecţiuni cardiace şi vasculare, potrivit studiului.
Alimente ultra-procesate sunt fabricate în principal cu ingrediente industriale și conțin puține sau deloc alimente naturale. Printre astfel de alimente se află: conserve, supe deshidratate, margarine, cereale pentru micul dejun, bomboane, produse de patiserie, prăjituri, sosuri, batoane de cereale, băuturi răcoritoare, gustări, pizza, hamburgeri, hot-dogs, mezeluri, înghețată.
”Constatările consolidează importanţa consumului de alimente neprocesate, împreună cu reducerea aportului de alimente şi băuturi ambalate, gata pentru consum”, au concluzionat cercetătorii.

-
La ziacum 3 săptămâni
Ziua Internațională a Romilor: Celebrând cultura și tradițiile rome
-
ROMI PENTRU ROMÂNIAacum 2 săptămâni
Romi pentru Romania 13.04.2025
-
Educatieacum 2 săptămâni
Solicitați recomandarea de apartenență pentru drepturile educaționale ale copiilor
-
ROMI PENTRU ROMÂNIAacum 6 zile
Romi pentru Romania 20.04.2025