Connect with us

Educatie

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti solicită creşterea subvenţiei pentru burse

ANOSR solicită Ministerului Educaţiei şi Guvernului creşterea subvenţiei pentru bursele studenţeşti de la 201 lei/student bugetat pe lună la 272 lei

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Ministerului Educaţiei şi Guvernului creşterea subvenţiei pentru bursele studenţeşti de la 201 lei/student bugetat pe lună la 272 lei.

„Inflaţia ridicată din ultima perioadă a erodat semnificativ posibilităţile studenţilor de a se susţine financiar pentru parcurgerea studiilor, în contextul în care aceştia s-au întors în centrele universitare la activităţi didactice faţă-în-faţă şi trebuie să plătească cheltuieli de cazare, masă, relocare etc. Potrivit raportului INS din luna martie, inflaţia a ajuns la 10,2%, iar cele mai mari creşteri s-au înregistrat la produsele alimentare şi la preţul gazelor, costuri pe care o mare parte dintre studenţi le achită în mod regulat. Nevoia de actualizare a subvenţiilor oferite de stat este evidentă, numeroase alte facilităţi, precum şi salariul minim, fiind actualizate în raport cu inflaţia (salariul minim a beneficiat de o creştere de 10,9% faţă de nivelul din 2021). În schimb, studenţii au fost complet uitaţi, valoarea subvenţiei nefiind modificată, necrescând din 2017 şi aflându-se în acest punct la o distanţă astronomică de necesităţile studenţilor”, afirmă reprezentanţii ANOSR într-un comunicat remis presei.

ANOSR susţine că, în anul 2021, cuantumul minim al burselor trebuia să crească de la 580 lei la 840 de lei.

„În acest sens, Consiliul Naţional al Învăţământului Superior a stabilit creşterea cuantumului minim la 700 de lei, pentru ca în 2022 statisticile să arate că acesta ar trebui să crească la 780 lei. Fără o creştere a subvenţiei pentru burse, însă, bursele nu s-au majorat în cvasimajoritatea universităţilor din România”, arată ANOSR.

Totodată, reprezentanţii organizaţiei studenţeşti afirmă că planul „Sprijin pentru România”, lansat de Guvernul României în domeniul social, „ignoră, din nou”, nevoile studenţilor, „singura” măsură pe care o propune fiind crearea unei facilităţi de creditare pentru studenţi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință