Connect with us

Remember

„Au fost lângă noi” – Album de benzi desenate cu poveşti de viaţă ale evreilor şi romilor din perioada Holocaustului în România

Un album de benzi desenate cu poveşti de viaţă ale evreilor şi romilor din perioada Holocaustului în România va fi lansat, joi, de la ora 11,30, la Centrul Cultural al Ministerului de Interne.

Evenimentul, organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Fundaţia Freedom House România, are loc în cadrul proiectului „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania”, finanţat de Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat, la lansare, moderată de Marcel Bartic (Şcoala gimnazială Evrika), au fost invitaţi să participe: secretarul de stat în Cancelaria prim-ministrului Dragoş Hotea; Ana Bărbulescu, Alexandru Florian – Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România; Octav Ungureanu – ilustrator; Ciprian Necula – Roma Education Fund; Iuliana Călpescu – Colegiul Naţional „Matei Basarab”; Florin Mehedinţeanu – Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”.

În 2022, Institutul „Elie Wiesel”, în parteneriat cu Fundaţia Freedom House, lansa un program unic în România, care îşi propunea să aducă istoria mai aproape de publicul larg prin intermediul benzilor desenate; un proiect care i-a încurajat pe tineri să fie curioşi, să descopere istoria comunităţilor şi a locurilor în care trăiesc şi, nu în ultimul rând, un proiect care a dat glas viziunii tinerilor despre istoria Holocaustului, transformându-i în ambasadori ai memoriei.

„Fragmente din istoria care, până nu demult, era uitată au prins contur sub forma unor poveşti de viaţă. Sunt poveştile de viaţă ale evreilor şi romilor din Botoşani, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Gorj, Sibiu, Maramureş, Bihor, Cluj şi Timiş, prezentate în expoziţiile de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în România”. Expoziţii care ne spun explicit că, dincolo de cifre, Holocaustul a fost despre oameni”, informează sursa citată.

Albumul de bandă desenată reuneşte ilustraţiile realizate în cadrul expoziţiilor menţionate, precum şi ilustraţii ce aduc în prim-plan evenimentele din Bucureşti şi Iaşi 1941. Benzile desenate poartă semnătura lui Octav Ungureanu.

Cercetătorul Ana Bărbulescu a precizat că albumul de bandă desenată încheie un proiect implementat de-a lungul ultimilor doi ani în zece judeţe din ţară: Botoşani, Prahova, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Sibiu, Bihor, Timiş, Cluj şi Maramureş.

„În aceşti doi ani, în fiecare judeţ, prin lucrul cu elevii din şcoli din judeţul respectiv, au rezultat zece expoziţii de bandă desenată şi aceste zece expoziţii au fost puse împreună în acest album, la care s-au adăugat poveşti din Iaşi şi Bucureşti”, a menţionat Bărbulescu.

Potrivit acesteia, albumul redă viziunea echipei care a participat la proiect. „Am folosit surse istorice, interviuri de istorie orală, pentru a spune istoria acestor comunităţi prin bandă desenată. Elevii, împreună cu echipa de la ‘Elie Wiesel’, au construit scenariul de bandă desenată, deci, au scris naraţiunea şi (…) aceasta a fost transpusă în desen de ilustratorul cu care am lucrat, Octav Ungureanu”, a explicat Ana Bărbulescu.

Proiectul îşi propune să ofere un instrument educaţional alternativ, pe care profesorii să-l folosească la clasă şi să ofere publicului o altă manieră de abordare a istoriei, a completat ea.

Albumul a apărut la Editura Institutului „Elie Wiesel”, în cadrul unui proiect finanţat de Comisia Europeană. Proiectul a fost coordonat de Institutul „Elie Wiesel”, iar Freedom House România a fost partener.

Evenimentul de lansare al albumului a fost urmat de inaugurarea unei expoziţii de bandă desenată la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucureşti. Expoziţia cuprinde o selecţie a poveştilor prezentate în cadrul comunităţilor locale din judeţele Botoşani, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Gorj, Sibiu, Maramureş, Bihor, Cluj şi Timiş, precum şi din Bucureşti şi judeţul Iaşi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință