Eveniment

Agentia Nationala pentru Romi a comemorat romii ucisi in lagarele Holocaustului

Agentia Nationala pentru Romi a rememorat evenimentele tragice la care au fost supusi 3.000 de romi ucisi prin gazare in lagarele Holocaustului.

Evenimentul „Semnele timpului: Holocaustul din Transnistria” a fost dedicat exprimarii publice, a compasiunii si respectului in memoria victimelor Holocaustului si a debutat cu pastrarea unui moment de reculegere si vizionarea filmului „Dupa razboiul urii de semeni 1944-2014”.
Prezent la manifestare, Traian Craciun, un supravietuitor al acelor timpuri, a spus ca la varsta de 7 ani si jumatate a fost luat de acasa si deportat.

„Cand am fost deportat eram in comuna Plosca, au venit jandarmii si ne-au ridicat sa ne bage in lagar. Tata a vrut sa ii ia si pe ceilalti trei frati ai mei, dar i s-a spus ca ii va gasi in lagar. Vreo 5-6 zile am mers (…) ne-au bagat in case parasite, parintii nostri munceau la colhoz, cum era atunci. Aveam 7 ani jumatate si imi aduc aminte ca doi frati se legasera de mana cu o curea ca sa nu se piarda. Aceste chinuri nu se pot plati in bani”, a spus barbatul.

Deputatul Nicolae Paun a aratat ca despre Holocaust se vorbeste atunci cand se aminteste de atrocitatile comise asupra evreilor, dar mai sunt si alte etnii ce au avut de suferit atunci.

„9 octombrie este ziua Holocaustului si este o ocazie sa reflectam si sa reamintim tuturor necesitatea continuarii luptei impotriva prejudecatilor si a rasismului, de a ne intensifica angajamentul de a preveni orice forma de intoleranta. (…) Atitudinea ostila fata de romi a existat continuu, multe tari ale UE au avut unitati de masura diferite fata de comunitatile de romi”, a afirmat domnul deputat Nicolae Paun.
„Inca se face putin la nivelul scolilor despre Holocaust. Pentru media romaneasca subiectul este aproape inexistent. Cred ca ar fi necesar un efort mare din partea autoritatilor publice, dincolo de ceea ce fac organizatiile neguvernamentale. Trebuie sa ne reeducam cu totii, avem sechele din familie”, a spus Virgil Nitulescu, director al Muzeului Taranului Roman, criticand faptul ca evenimente rasiste se mai produc si in prezent in anumite tari ale UE.

Ziua Holocaustului in Romania a fost marcata pe 9 octombrie pentru prima data in anul 2004 pentru a pastra vie amintirea acestei tragedii. La evenimentul ce a avut loc la sediul Bibliotecii Centrale Universitare au participat si alti reprezentanti ai institutiilor publice centrale, ai mediului politic, cultural si istoric, experti in domeniu, precum si reprezentanti ai societatii civile.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version