Asul de trefla

Agáta Berková o fetiţă de etnie romă este campioană naţională la şah la 11 ani

Agáta Berková a reuşit chiar şi o remiză în faţa multiplului campion mondial la sah, rusul Anatoli Karpov, ea fiind pregătită de către tatăl ei în cadrul echipei The Hippopotamus Riders, înlăturând astfel preconcepţia, potrivit căreia, romii nu pot juca şah.

Agáta este fetiţă de etnie romă din localitatea slovacă Poltár şi a început să joace şah încă de la vârsta de un an şi jumătate.

Rămasă fără mamă încă de mică, Agáta este pregătită de tatăl său, Milan Berko, alături de ceilalţi copii din comunitate, în cadrul clubului local de şah.

Chiar dacă majoritatea jucătorilor de şah din ţara ei sunt etnici slovaci, Agáta a dovedit că talentul nu ţine cont de etnie.

„Şahul presupune liniște. În momentul în care un grup de copii romi a apărut la o competiţie a fost o surpriză pentru ceilalţi participanţi. Toţi se uitau la noi, unele doamne chiar îşi verificau genţile să vadă dacă nu le lipseşte ceva. A fost un moment neplăcut pentru noi”, îşi aminteşte Agáta despre prima participare la un turneu de şah.

Ea a învăţat primele mutări în şah de la vărul său în vârstă de 25 de ani, care nici nu visa pe atunci că va ajunge să joace şah la nivel profesionist.

La început a fost foarte greu, fiind lipsiţi de ajutor din partea comunităţii şi a lipsei mijloacelor materiale. Nu aveau decât trei table de şah pentru antrenament, deşi numeroşi copii din comunitate îşi doreau să înveţe să joace şah. Au primit ajutor din partea clubului de şah din Banská Bystrica, care le-a oferit nu numai jocuri de şah, dar şi lecţii prin cei doi jucători emeriţi din cadrul clubului, Zdeněk Gregor şi antrenorul Academiei regionale de şah, Milan Michalička.

Echipa de şah a copiilor romi, Hippopotamus Riders, a ajuns astfel să participe la campionatul naţional al Slovaciei şi chiar la campionatele europene. Au ajuns chiar şi la Moscova, unde au dovedit că romii pot juca şah foarte bine.

Agáta l-a întâlnit de două ori pe maestrul emerit rus, Anatoli Karpov. În cadrul unei partide simultane jucate de maestrul rus, ea a reuşit să obţină o remiză. A jucat şah şi cu campionul Canadei, Tomáš Krňan, în faţa căruia a obţinut o remiză.

Deşi un copil, Agáta participă la turnee de şah pentru adulţi, unde a învins un concurent care obţinuse un scor de 1800 de puncte în sistemul Elo şi care nervos că a fost învins de un copil de etnie romă, a răsturnat tabla de şah, îşi aminteşte tatăl acesteia.

În afara şahului, Agáta îşi doreşte şi o educaţie şcolară foarte bună. „Mi-aş dori să devin avocat sau un om de ştiinţă pentru a găsi o metodă prin care să îmi vindec fratele mai mic care suferă de autism.”, a spus ea.

În prezent Agáta este campioana la şah a Slovaciei la categoria de vârstă de 8 ani şi a obţinut locul 5 la Campionatul European.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version