Cele 37 de oraşe din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu pot solicita fonduri europene, începând cu 29 februarie, pentru proiecte de dezvoltare urbană integrată care trebuie să asigure creşterea, în ansamblu, a atractivităţii Regiunii Centru, potrivit unui comunicat.
„Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru publică apelul de proiecte pentru dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spaţiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale şi a potenţialului turistic din oraşele Regiunii Centru, cu finanţare din Programul ‘Regiunea Centru’ 2021-2027. Bugetul total alocat este de peste 20 milioane de euro, din care resursele nerambursabile care pot fi atrase din Fondul European de Dezvoltare Regională se cifrează la peste 19 milioane de euro”, se menţionează în comunicat.
Acest apel de proiecte este de tip necompetitiv, pe principiul primul venit, primul servit, cu termen limită de depunere a cererilor de finanţare, până la data de 28 februarie 2025.
Cererile de finanţare depuse trebuie să asigure creşterea, în ansamblu, a atractivităţii Regiunii, prin promovarea dezvoltării integrate şi incluzive în domeniul social, economic şi al mediului, precum şi a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil, inclusiv creşterea securităţii în zonele urbane.
Selectarea proiectelor se va face din perspectiva includerii lor în SIDU, iar proiectele finanţate trebuie să demonstreze abordarea integrată a investiţiilor pentru dezvoltare.
„Astfel, prin Programul ‘Regiunea Centru’, în cadrul acestui apel de proiecte finanţăm investiţii în localităţi clasificate la nivel de oraş, prin care se vor regenera spaţiilor publice, inclusiv pentru asigurarea sistemelor de securitate a cetăţeanului, conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi istoric şi a infrastructurii din domeniul cultural, precum şi pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii de turism. Este important faptul că edilii pot crea parteneriate cu judeţele, cu alte entităţi administrative de tip oraşe sau comune din zona funcţională urbană, cu unităţi de cult din cadrul cultelor recunoscute în România sau cu organizaţii neguvernamentale, cu care vor dezvolta în comun proiectele pentru comunitatea locală”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.
Valoarea minimă eligibilă a unui proiect nu poate fi sub 300.000 de euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu poate depăşi 4 milioane de euro.
Pentru mai multe informaţii referitoare la activităţile eligibile, Ghidul Solicitantului şi alte informaţii accesaţi link-ul: https://www.regiocentru.ro/actiuni/8-2-dezvoltare-urbana-integrata-in-orasele-regiunii-centru/