Sanatate

A început vaccinarea prin medicii de familie. Peste 3.000 de medici şi-au arătat disponibilitatea

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că peste 3.000 de medici de familie s-au implicat, până în prezent, în imunizarea populaţiei, serul disponibil fiind cel produs de compania Johnson&Johnson.

„Peste 3.000 de medici de familie şi-au arătat disponibilitatea de a participa la această etapă de vaccinare. Momentul a fost, din punctul nostru de vedere, pregătit, în sensul în care s-a elaborat instrucţiunea care reglementează modalitatea de vaccinare prin cabinetul medicului de familie. S-a stabilit că pentru prima etapă vom distribui vaccin de la compania Johnson&Johnson”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că pentru medicii de familie stocul de vaccin anti-COVID va fi, marţi, de aproape 18.000 de doze, pentru 20 de judeţe. Vaccinurile sunt trimise către centrele regionale de depozitare, iar Direcţiile de sănătate publică solicită şi asigură distribuţia către medicii de familie, inclusiv a materialelor sanitare aferente.

Potrivit şefului CNCAV, mai multe cadre medicale ar trebui să se implice în vaccinarea anti-COVID. „Mă aştept ca un număr mai mare de medici de familie să îşi arate disponibilitatea pentru participarea la acest demers. (…) Am solicitat Direcţiilor de sănătate publică să ne implicăm mai mult pentru a asigura distribuţia cu celeritate a dozelor de vaccin, a materialelor necesare şi să punem la dispoziţie şi procedurile necesare”, a explicat el.

Marţi, în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, figurau 10 persoane vaccinate în cabinete de medici de familie în judeţul Bihor şi şapte în judeţul Mehedinţi.

„Activitatea care reglementează vaccinarea în cabinetele de medicină de familie a început din 23 martie. Pe 1 martie a fost elaborată instrucţiunea care reglementează exact modalitatea în care se va desfăşura campania de vaccinare prin cabinetele de medicină de familie, iar în această instrucţiune este menţionată data de 4 mai. Este un document oficial care a fost transmis descentralizat către Direcţiile de sănătate publică, către reprezentanţii asociaţiilor de medicină de familie, către toate instituţiile care au rol în asigurarea vaccinării prin cabinetele de medicină de familie”, a indicat Valeriu Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a completat că, la nivelul fiecărui judeţ, au fost activităţi mai bine sau mai puţin bine efectuate sau nu s-a respectat întocmai calendarul. Potrivit calendarului, toţi medicii de familie implicaţi în programul de vaccinare anti-COVID ar fi trebuit să înceapă de marţi, a detaliat el.

Valeriu Gheorghiţă a subliniat nevoia de organizare locală pentru asigurarea materialelor necesare medicilor care participă la imunizarea împotriva SARS-CoV-2 populaţiei.

„Am transmis astăzi o adresă oficială către Direcţiile de sănătate publică cu informare şi către Prefectură, informare către Ministerul Sănătăţii, chiar am vorbit şi cu doamna ministru al Sănătăţii astăzi legat de acest aspect referitor la distribuirea materialelor sanitare şi a dozelor necesare de vaccin. (…) Cred că este nevoie de o mai bună coordonare la nivelul fiecărui judeţ”, a evidenţiat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version