Connect with us

La zi

„A doua şansă” – Program educaţional destinat copiilor şi tinerilor romi pentru a avea perspectiva unui loc de muncă, în judeţul Maramureş

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia are în derulare proiecte educaţionale care se derulează în două comunităţi de romi, scopul fiind ca aceştia să aibă în viitor perspectiva obţinerii unui loc de muncă.

„Nu vă ascund că cele două proiecte sunt gândite şi pentru cea ce o să vedeţi din 12 mai, ca şi iniţiativă a Consiliului Local, sunt cele două zone cu un anumit caracter industrial pentru că vom nominaliza Parcul Industrial Vest ( zona Aramis, Italsofa, ATP Exodus) şi Parcul Industrial Est ( fosta platformă Cuprom, Romplumb ), toate aceste proiecte nu sunt utile doar din perspectiva societăţilor comerciale dar şi start-upuri , ci şi pentru iniţierea unor băimăreni în a se orienta spre mediul de afaceri, iar alţii spre a se perfecţiona în profesiile lor, ceilalţi pentru a deveni ucenici (…) dar totul pornind de la educaţie”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Acesta a arătat că în cadrul proiectului educaţional susţinut de primărie peste 230 de copii de etnie romă beneficiază de pregătire adecvată pentru a putea obţine un loc de muncă în viitor.

„Acest proiect trebuie să aibă şi un impact economic (…) iar ridicarea nivelului vieţii acestei comunităţi se face prin educaţie (…) Avem 230 de copii din familiile aflate într-o zonă de risc cu caracter social. Din punctul meu de vedere, nici nu e vorba de risc, e vorba de o certitudine că e vorba de familii defavorizate, şi cred că dacă suntem raţionali, trebuie să avem acest curaj şi să abordăm copii, tineri din această zonă cu probleme sociale. Nu vă ascund că este vorba în principal de familiile de etnie romă şi copii din aceste familii. Vă spun foarte deschis cea ce nu o să spun nimeni din ţara asta, că 1% dintre români dispare, şi se compensează cu 1% romi! Asta înseamnă că, undeva în 20 – 30 de ani, o să se accentueze acest schimb procentual, şi asta înseamnă ca în aproximativ 50- 70 de ani,cel puţin o parte din sângele fiecăruia să fie şi etnie romă! (…) Singura noastră şansă din punct de vedere a civilizaţiei şi a siguranţei cetăţeanului e să-i luăm pe aceşti copii şi să-i educăm”, a spus Cătălin Cherecheş.

Primarul băimărean a susţinut că integrarea romilor se face şi prin educaţie, dar şi prin crearea unor condiţii adecvate de trai care să nu ducă la izolarea copilului odată ajuns tânăr.

„Într-adevăr, asta ar putea fi educaţia pentru cei care se uită doar la televizor şi nu merg un pic pe stradă să vadă problemele cu care se confruntă aceşti oameni, aceşti copii. Dacă dintr-o familie din aceasta defavorizată iei un copil, îl trimiţi un kilometru spre şcoală şi copilul acela toamna, primăvara, iarna merge prin noroi şi are hainele murdare şi nici n-a avut tangenţă cu apa, bineînţeles că ajungând la şcoală va fi marginalizat de către colegii lui. Această marginalizare nu înseamnă decât o frustrare pe care i-o creezi unui copil (…) şi atunci copilul acesta nu face decât să acumuleze ură! Pe măsură ce creşte, ura aceasta se transformă într-o agresivitate şi atunci bineînţeles că ne trezim cu o întreagă comunitate de tineri cu un puternic caracter infracţional”, a mai argumentat primarul Cătălin Cherecheş.

Administraţia municipiului Baia Mare derulează două proiecte educaţionale adresate copiilor şi tinerilor de etnie romă din două comunităţi urbane prin programul ” A doua şansă”.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință