Connect with us

Evenimente Actiuni

8 aprilie: Ziua internațională a romilor. Spectacole de dans, muzică lăutărească, concursuri și alte momente dedicate romilor din Alba Iulia

Cetățenii romi din Alba Iulia au avut parte de un eveniment dedicat lor cu spectacol de muzică şi dans, prezentare de produse meşteşugăreşti şi premierea unor elevi de etnie romă cu rezultate bune la învăţătură.

Evenimentul a fost gândit pe mai multe direcții de acțiune, de la educație, cultură la incluziune socială. Astfel, programul a inclus o prezentare cu tema „Istoria romilor”, suţinută de un cadru didactic universitar de la UAB, un spectacol de muzică şi dans cu lăutari, dansatori şi interpreţi vocali de etnie romă şi prezentarea produselor meşteşugăreşti şi a modului de confecţionare a acestora.

În cadrul spectacolului au fost  organizate și două concursuri. Primul dintre acestea a constat  în prezentarea costumelor, fiind propuse două premii de 200 lei pentru cea mai frumoasă descriere a pieselor care compun costumul pentru femei și costumul pentru bărbați. În cadrul celui de-al doilea concurs, cel de dans, au fost  propuse două premii de 200 lei la următoarele categoriile dans de grup și dans în pereche.

Totodată, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, s-a  încercat  să se permanentizeze premierea rezultatelor la învățătură și oferirea de premii pentru prezența la școală, cu scopul reducerii ratei abandonului școlar, acestea fiind țintele asumate de România în cadrul Strategiei „Europa 2020”.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ROMILOR

Data pentru „Ziua internațională a romilor” a fost aleasă în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ”Uniunea Internațională a Romilor” (IRU), care, începând cu anul 1993, are statut de organizație consultativă pe lângă Organizația Națiunilor Unite.

Prin marcarea acestei zile se atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și, deopotrivă, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor.

Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European,www.europarl.europa.eu, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, 10.000.000 trăind în Europa, dintre care 6.000.000 în țările din Uniunea Europeană, mulți dintre ei fiind deseori expuși la diverse forme de discriminare și chiar de excludere socială.

Ziua internațională a romilor este și un moment de comemorare a celor uciși în anii celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul regimurilor fasciste din numeroase țări europene, romii au suferit persecuții, au fost închiși și deportați în lagăre de exterminare.

Manifestările prilejuite de această zi au inclus evenimente de promovare a valorilor culturale și a limbii romani, dar în mod special a identității romilor. Unul dintre principalele obiective a fost, de altfel, recunoașterea internațională a minorității rome ca minoritate națională de origine indiană.

În anul 1983, a fost organizat, la Chandigargh, în India, primul Festival Mondial al Romilor, care s-a bucurat de prezența lui Indira Ghandi, cel ce avea să devină, ulterior, prim-ministru al Indiei. Potrivit site-ului internationalromaniunion.org, prezența acestuia la eveniment reprezintă o recunoaștere a faptului că etnia romă are origine indiană.

La 8 aprilie 2002, a fost celebrat jubileul milenar, reprezentând 1.000 de ani de atestare a romilor în Europa, eveniment ce a prilejuit desfășurarea, în numeroase țări de pe toate continentele, a ”Ceremoniei Râului”. Cu această ocazie, au fost aruncate, pe ape, flori și lumânări aprinse, în memoria strămoșilor romi care își începuseră, cu o mie de ani înainte, drumul către Europa, apoi către cele două Americi și mai departe.

În România, la data de 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, implicarea autorităților administrației publice centrale, cu atribuții în domeniul asigurării egalității de șanse și al combaterii discriminării, precum și a celorlalte autorități centrale și locale, pentru a sprijini organizarea de manifestări publice și a unor acțiuni social-culturale dedicate acestei zile a etniei romilor. În același timp, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune vor reflecta, în cadrul programelor special destinate minorităților naționale, manifestările respective.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință