Connect with us

Eveniment

8 Aprilie – Ziua Internaţională a Romilor. Ne place să sărbătorim cu artă

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, sărbătorite pe 8 aprilie, Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher şi Agenţia Naţională pentru Romi invită publicul la trei zile de cultură romă. Evenimentul se va desfăşura între 5 şi 7 aprilie 2019, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti.

Romii au o zi internaţională doar din 1971 şi de aceea le place să o celebreze şi să invite cât mai multă lume să îi cunoască. Pentru că orice etnie este cel mai bine reprezentată prin ceea ce durează, adică prin producţiile culturale, CNCR-RK şi ANR propun publicului, rom şi nerom, trei zile în care să sărbătorească împreună cu artă.

Programul evenimentului este următorul:

5 aprilie

– Târg de meşteşuguri rome cu demonstraţii de lucru şi culinare

6 aprilie

– Târg de meşteşuguri rome cu demonstraţii de lucru şi culinare

– Ora 14.30 – Vernisaj expoziţie de pictură şi sculptură, Eugen Raportoru şi Marian Petre – Sala „Acvariu”

– Ora 17.00 – Spectacol de teatru Declar pe propria răspundere, de Alina Şerban – Studioul „Horia Bernea”

– Ora 18.00 – Concert Doiniţa Ioniţă, Isabela Stănescu şi Ştefania Calofir – Studioul „Horia Bernea”

7 aprilie

– Târg de meşteşuguri rome cu demonstraţii de lucru şi culinare

– Expoziţie de pictură şi sculptură, Eugen Raportoru şi Marian Petre – Sala „Acvariu”

Pe parcursul evenimentului, romi argintari, rudari sau căldărari vor face demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale şi, în paralel cu ei, artişti contemporani vor prezenta participanţilor cultura romă în manifestările ei actuale. Eugen Raportoru este un pictor afirmat şi premiat, ale cărui lucrări au ajuns la Vatican sau la Royal Academy din Londra. Sculptorul Marian Petre, artist consacrat şi el, lucrează în lemn şi metal după o manieră modernă, vizionară. Tot mai cunoscută publicului, Alina Şerban este o actriţă şi regizoare cu personalitate, care a decis să facă un nou tip de teatru, punând în scenă poveşti spuse din perspectivă romă. Doiniţa Ioniţă, Isabela Stănescu şi Ştefania Calofir vor fi vocile din concertul de sâmbătă seara, toate trei făcându-se deja remarcate la diferite concursuri de interpretare sau prin activitatea muzicală de până în prezent. O expoziţie de imagini cu personalităţi rome şi un stand de carte vor completa manifestările de pe 5-7 aprilie.

Intrarea este gratuită.

Adresă: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Şoseaua Kiseleff, nr.3, Bucureşti

Pentru mai multe informaţii:

E-mail: secretariat@cncr.gov.ro; Telefon: 0213135211

Un amplu reportaj despre manifestările care vor avea loc timp de 3 zile, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, care se vor desfăşura la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, va fi prezentat în cadrul emisiunii „Din viaţa romilor” sâmbătă şi duminică de la ora 9, la Naţional TV.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință