Connect with us

Eveniment

8 aprilie – Sărbătoare cu artă

Ziua Internaţională a Romilor, 8 aprilie, este unul dintre cele mai importante evenimente din viața romilor de pretutindeni. Intrată relativ recent în calendarul cultural al minorității, sărbătoarea reprezintă pentru toți o zi a bucuriei, o celebrare a unității și a diversității în același timp. Este cel mai bun prilej de a demonstra prin artă, tradiții și istorie mândria cu care astăzi fiecare poate spune liber și dincolo de prejudecăți – Și eu sunt rom!

În spiritul acestei sărbători, Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher şi Agenţia Naţională pentru Romi au lansat publicului larg o invitație la trei zile de cultură romă. Evenimentele au fost organizate cu sprijinul și găzduirea Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. 

Organizatorii au pregătit și în acest an publicului rom şi nerom o serie de manifestări și producţii culturale inedite, pentru a sărbători împreună, cu artă. 
Din programul evenimentelor au făcut parte un târg de meşteşuguri rome cu demonstraţii de lucru şi culinare, vernisajul unei expoziţii de pictură şi sculptură în care au expus doi dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiștii romi, un spectacol de teatru inedit, precum și un concert extraordinar susținut de unii dintre cei mai îndrăgiți interpreți reprezentanți ai muzicii rome. O expoziţie de imagini cu personalităţi rome şi un stand de carte au completat manifestările dedicate acestei zile.

Pe parcursul evenimentelor organizate de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher şi Agenţia Naţională pentru Romi, romii argintari, rudari și căldărari au făcut demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale, iar artiştii contemporani au prezentat participanţilor cultura romă în manifestările ei actuale.

Eugen Raportoru, un pictor afirmat şi premiat, ale cărui lucrări au ajuns la Vatican sau la Royal Academy din Londra a participat la eveniment cu lucrările sale cele mai recente, iar sculptorul Marian Petre, artist consacrat a expus pentru public lucrările sale impresionante în lemn şi metal, într-o manieră modernă și vizionară.

Tot mai cunoscută publicului amator de artă autentică, Alina Şerban, actriţă şi regizor de teatru cu personalitate, a decis să facă un nou tip de teatru, punând în scenă poveşti spuse din perspectivă romă.

Pentru a sărbători alături de organizatori, dar și de public această importantă zi din viața romilor, la evenimente au participat și o serie de personalități marcante din domeniile social, cultural și politic ale minorității rome, precum Dana Varga – consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru, Gelu Duminică – directorul Agenției de Dezvoltare Comunitară Împreună, Daniel Rădulescu – președintele Agenției Naționale pentru Romi și Mădălin Voicu jr.

Așadar, Ziua Internațională a Romilor a fost celebrată prina artă, cultură și tradiție. Acftivitățile au reamintit tuturor că, fără prejudecăți sau dicriminare, romii știu să-și afirme identitatea prin artă, meșteșug, dar mai ales prin istorie.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință