Connect with us

Cultura

5 Noiembrie – Ziua Mondială a limbii romani

Potrivit deciziei UNESCO, data de 5 noiembrie a fost declarată ca fiind Ziua Mondială a limbii romani.

În toată lumea, sunt aproximativ 4,8 milioane de vorbitori de rromani, țara cu cei mai mulți vorbitori fiind România (273.500 de persoane), urmată de Slovacia (253.943). Alte țări unde numărul de vorbitori este peste 100.000 sunt Cehia, Bulgaria și Ungaria. În termeni de procente din populația țărilor, Slovacia este pe primul loc cu 4,8% populație vorbitoare de limbă romani; România este pe locul 6, cu 1,2%.

Limba romani cuprinde mai multe dialecte şi face parte din grupul limbilor indice, fiind similară cu limbi precum punjaba și hindi.

Primele cuvinte scrise în romani datează din anul 1547, când englezul Andrew Borde publică treisprezece expresii uzuale în limba rromani, folosindu-se de cunoștințele superficiale ale unui informator.

În anul 1971, rromii au organizat primul Congres Mondial la Londra, acesta fiind piatra de temelie, la dezvoltarea comunității moderne a acestora.

Unele cuvinte romani sunt folosite ca argou în limbile cu care a venit în contact. De exemplu, în limba română: baros/barosan, a hali, mișto, a mangli, a șuti, biștari.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință