Connect with us

Eveniment

Partida Romilor „Pro-Europa”: 2 august – Ziua Memorială a Holocaustului Romilor

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în unanimitate, proiectul de lege pentru instituirea Zilei Memoriale a Holocaustului Romilor – Samudaripen pentru data de 2 august.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea Zilei Memoriale a Holocaustului Romilor – Samudaripen la data de 2 august, dată la care în anul 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, cei 2.897 de romi rămaşi în viaţă au fost exterminaţi în camerele de gazare.

„Se instituie ziua de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen. Anual, cu prilejul Zilei naţionale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen, se pot organiza acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi acţiuni cu tematică specifică dedicate acestei zile. Ministerul Culturii, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări dedicate acestui eveniment”, se arată în proiectul de lege.

„N-au existat supravieţuitori romi sau sinti în lagărele de concentrare de la Auschwitz. Josef Mengele a manifestat interes în mod deosebit pentru romi şi i-a supus unor experimente îngrozitoare”, argumentează în expunerea de motive iniţiatorul propunerii legislative, Vasile Daniel, deputat al Grupului minorităţilor naţionale din partea formaţiunii Partida Romilor „Pro Europa”.

El amintit, într-o intervenţie în plen, că, în conformitate cu o rezoluţie a Parlamentului European din 15 aprilie 2015, s-a stabilit o zi europeană de comemorare a victimelor genocidului romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – 2 August – Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

„În timpul celui De-al Doilea Război Mondial 500.000 de romi au fost exterminaţi. În România 25.000 de romi au fost deportaţi în vederea exterminării în Transnistria. În lagărul Auschwitz – Birkenau au fost ucişi 23.000 de romi. Într-o singură noapte, în noaptea de 2 august 1944, au fost ucişi 2.897 de romi, în majoritate femei, bătrâni şi copii. (…) Cuvântul „samudaripen” înseamnă ucidere în masă, ucidere totală (în limba romani – n.r.).”, a declarat Vasile Daniel.

Deputatul comunităţii evreieşti din România, Silviu Vexler, a subliniat faptul că Holocaustul sau Samudaripen exprimă acelaşi lucru – o suferinţă de nedescris a unor oameni nevinovaţi care au avut greşeala de a aparţine unei anumite etnii.

„Cred că orice proiect care atrage atenţia asupra acestui subiect, orice proiect care comemorează victimele Holocaustului este bine venit. (…) Cred că această iniţiativă poate atrage discuţii şi dezbateri şi în principal un proiect de educaţie strict necesară pe care să-l înţelegem şi să-l susţinem toţi. De multe ori a fost uitat sau nu a fost suficient evidenţiat că, alături de evreii din întreaga Europă care au suferit drama Holocaustului, au fost şi numeroşi romi care au trecut prin acelaşi lucru”, a spus Silviu Vexler.

PNL susţine adoptarea acestei legi, în condiţiile în care este vorba despre una dintre cele mai mari tragedii din istoria umanităţii – Holocaustul, a precizat deputatul PNL Daniel Gheorghe.

„Holocaustul a fost una din crimele umanităţii care au intrat în istoria sinistră a contemporaneităţii şi care ne-a arătat partea murdară a condiţiei umane. (…) Este datoria noastră să păstrăm amintirea celor care şi-au pierdut viaţa şi s-au sacrificat nevinovaţi fiind în lagărele de exterminare şi toate formele de represiune. (…) Rasismul, o veche plagă a omenirii, nu trebuie instrumentalizat politic”, a adăugat liberalul.

Tragedia Holocaustului a fost invocată şi de deputatul USR Emanuel Ungureanu.

„Dacă pentru musulmani Mecca este locul unde trebuie să meargă măcar o singură dată în viaţă, din punctul meu de vedere cei care se consideră creştini ar trebui să meargă măcar odată în viaţă la Auschwitz şi să vadă de ce este capabil omul şi că omul poate să ajungă mai rău decât o fiară, în condiţii excepţionale”, a spus Ungureanu.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect care a fost adoptat de Senat.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință