Connect with us

Eveniment

2 August – Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor

Agenția Națională pentru Romi organizează maine, 2 August, între orele 09:30 – 10:30, la Memorialul Victimelor Holocaustului din București (aflat la intersecția străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu și Lipscani), o ceremonie de comemorare a romilor victime ale Holocaustului. Ceremonia va fi urmată de o depunere de coroane de flori.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Guvernului României, ai Administrației Prezidențiale, ai Parlamentului României, precum și ai corpului diplomatic reprezentat la București.

Prin rezoluţia din 15 aprilie 2015 a Parlamentului European, ziua de 2 August a fost instituită ca „Zi europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor”. În România, prin Legea nr. 124/2020, această zi a fost declarată „Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor”.
O delegatie a Partidei Romilor Pro-Europa, formata din profesori de istorie romi si neromi, va participa la Auschwitz, la ceremonia de comemorare a holocaustului impotriva romilor. Delegatia din Romania este condusă de catre Marian Daragiu, vicepresedintele Partidei Romilor Pro-Europa si subsecretar de stat la Ministerul Educatiei.

Data de 2 august este desemnată Ziua Holocaustului Împotriva Romilor, pentru că în noaptea de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auscwitz, 2.897 de romi – femei, bătrâni și copii – au fost exterminati în camerele de gazare.

Persoană de contact – Iulian Paraschiv
Președinte ANR, iulian.paraschiv@anr.gov.ro, tel: 0752 22 01 01

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință